Här hittar du en sammanställning av några av de vanligaste frågorna vi får om våra produkter och deras användning. Om du inte hittar svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon eller e-post.
Allmänna frågor om studsmattor och ägande av studsmattor.
Storlekarna som anges syftar alltid på ramens ytterdiameter, alltså ytterkant ram och tvärs över till ytterkant ram på andra sidan.
Måtter är vid monterad studsmatta vilket kan spela roll vid de ovala modellerna som ofta är bredare innan fjädrarna får ”spänna in” ramen.
Samtliga mått på reservdelar vid förekommande fall syftar på samma mått.
Givet att man inte har någon begränsning i yta och användarna är av alla åldrar och skicklighetsnivå så är vår rekommendation Orbit Stellar Rund 4,3.
Det är den mest mångsidiga studsmattan i vårt sortiment och passar de allra flesta.
Ovala studsmattor ger lite mer utrymme för övningar med mycket framåt- och bakåtförflyttning såsom handvolt, rondat och flickis. Nackdelen är att om man är flera utövare samtidigt så ökar risken att man krockar.
Runda studsmattor är mer mångsidiga. De tappar lite längd men det går bra att göra de flesta trick på dem ändå, och när man t.ex. börjar göra volt med skruv så är det bra med extra utrymme på sidorna. De flesta lekar lämpar sig bäst på de runda studsmattorna.
Har man lite äldre barn (äldre än 10 år) så bör studsmattans diameter vara minst 3,6 meter. De mindre studsmattorna fungerar för äldre barn, men kommer att kännas lite trånga.
Mellan 3,6 och 4,3 meter är det små skillnader men barnen brukar föredra mer lekyta, så ju större desto bättre. Det finns större studsmattor upp till 4,6 – 5,0 meter vilket är kul för all yta man får, men de brukar i regel bli lite ”sega” i studsen (de ovala mattorna har inte detta problem – de tappar i stället lekyta på bredden).
Om man har ett bra kantskydd som är tillräckligt styvt och har bra fästpunkter blir risken extremt liten att fastna mellan fjädrarna. Vi har på vår Stellar- och Terra-serie även lagt till ett genomtrampsskydd som gör att duken sträcker sig över fjädrarna en bra bit in under kantskyddet.
För samtliga våra studsmattor gäller 10 års garanti på ramverket, 5 år på duk och fjädrar, samt 2 år på övriga delar (kantskydd, skyddsnät och stege).
Många av våra komponenter är kompatibla med andra fabrikat, framför allt skyddsnät och kantskydd.
Ja, det största test av studsmattor som gjorts i Norden hittar ni på studsmatta.se.
Ja, det går bra att använda en studsmatta inomhus men man måste tänka på följande saker: när en vanlig utövare hoppar på en studsmatta kommer hen nå en höjd av minst ca tre meter så man behöver ha mycket hög takhöjd (helst minst fyra meter).
Ramen är gjord för att stå på en gräsmatta och står den på ett hårt underlag behöver man lägga en gummiplatta eller dylikt under benen så den inte slår mot, eller skadar, golvet.
Vi hyr inte ut studsmattor och känner inte till någon som gör det heller.
Ja, man kan gräva ner en studsmatta. Det finns även studsmattor som är specifikt avsedda för detta men det går egentligen lika bra att sänka ner en vanlig studsmatta i marken.
Fördelen med att sänka ner en studsmatta i marken är att man inte behöver något skyddsnät (givet att man har två meter fritt runtom studsmattan).
Nackdelen är att studsen blir lite sämre. Detta beror på att under hoppning trycks duken ner och en del av luften åker genom duken och en del åker ut på sidorna. Ju mer man spärrar av sidorna desto stummare blir studsen.
Ja, vi har vår demoyta i Stockholm Täby och det går även att testa på utvalda ställen i landet.
Alla våra studsmattor levereras med skyddsnät och stege.
Orbit Luna är vår instegsmodell, en mycket prisvärd modell med bra studs och väldigt god säkerhet. Vill du ha en studsmatta som inte kostar så mycket, men som fortfarande är långt mycket bättre och säkrare än studsmattor från varuhus är Luna studsmattan för dig.
Stellar är vår storsäljare och har allt man kan tänkas vilja ha till en studsmatta. Den är en uppgradering jämfört med Luna, med svartlackad ram, ännu kraftigare fjädrar, fler stolpar på skyddsnätet, stabilare ram, genomtrampsskydd och vår smidiga kopplösning för snabbare montering av skyddsnätet. Stellar finns i oval och runt utförande.
Vi har testat de billigaste studsmattorna från flera tillverkare, men har valt att inte ta in dem i vårt sortiment på grund av:
- Högre skaderisk, främst på grund av dålig kantskydd.
- Sämre hoppegenskaper p.g.a. små stumma fjädrar.
- Tveksam hållbarhet.
För mer information, läs gärna vår köpguide.
Vi har fullständiga reservdelar för alla modeller vi säljer, och för de flesta som vi tidigare sålt. För andra modeller än våra egna kan vi ibland också hjälpa till; vi har kantskydd och skyddsnät som fungerar till nästan alla trampolinmodeller. Kantskydd och skyddsnät kan beställas direkt på hemsidan. Titta gärna igenom våra reservdelar.
Inte nödvändigtvis. Mindre hål (upp till ca 5 cm) kan vanligen lagas. Du kan beställa lagningskit som innehåller reparationsmaterial och anvisning om hålet inte blivit för stort.
Livslängden beror främst på kvalitet i material och tillverkning, och på hur intensivt studsmattan används. Mellan tummen och pekfingret rör det sig om ungefär två år för de enklaste studsmattorna, men tio år eller längre för de bästa.
Frågor kring själva köpet av studsmattan.
Ja, det går bra att hämta studsmattan själv. Om ni vill hämta den vid något av våra hämtlager så behöver ni först lägga ordern via hemsidan.
De flesta av våra modeller går in de flesta kombibilar men har man tillgång till ett släp är det alltid att föredra. Tänk på att lådorna kan var tunga så ta gärna med bärhjälp. Det går självklart också bra att öppna lådorna och lägga in delarna för sig.
Vanligtvis kommer er beställning 2-5 arbetsdagar efter att ordern är lagd, givet att beställda produkter finns i lager.
Ja, det går att handla direkt på plats vid vår butik i Täby (Stockholm).
Om den rabattkod du matat in är ogiltig eller ännu inte aktiv:
- Kontrollera stavning.
- Om du precis mottagit rabattkoden så är det möjligt att den inte hunnit aktiveras i vår webbshop ännu. Prova gärna igen om ett litet tag.
- Det finns ett flertal oseriösa aktörer på nätet som tillhandahåller falska rabattkoder, bland andra e-rabatter.com, kupongkod-se.com och rabattkoder.nu. Om du fått rabattkoden via någon av dessa eller någon liknande sajt, så är den dessvärre inte från oss och därmed ej giltig.
Om du fortfarande upplever problem, kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig.
Vi följer naturligtvis konsumentköplagen. För mer information gällande våra köpvillkor läs dem här.
Om det mot förmodan skulle saknas något vid leveransen ta kontakt med kundtjänst så snart som möjligt. Ha gärna ditt ordernummer till hands när du ringer eller mejlar.
Vår kundtjänst har öppet måndag till fredag 12-16. För respektives butiks/lagers öppettider, klicka här.
Garantin täcker tillverkningsfel. Garantin gäller inte om man misskött varan.
Frågor kring vad som är bra att tänka på innan eller under monteringen och vad som kan påverka placering av en nyinförskaffad studsmatta.
Det är inte svårt. Tydliga instruktioner medföljer.
Det tar en ca 1-2 timmar (beroende på modell) för två personer att montera en studsmatta.
Ja, vid köp av studsmatta i Stockholmsområdet kan vi ofta hjälpa till med montering. Kontakta kundtjänst för mer information. C:a-pris är 1 300 kr efter RUT (2 600 kr innan RUT), beroende på avstånd och modell.
Det som fungerar bäst är att använda en fjäderdragare (krok med handtag) vid montering. När man monterar fjädrarna ska man först kroka dem i duken och dra mot ramen. När man drar mot ramen kan man använda sin egen kroppstyngd genom att luta sig lite lätt bakåt. Tänk även på att sprida ut fjädrarna under monteringen. Börja med var åttonde fjäder, sedan var fjärde, sedan varannan.
Börja med att inspektera skarvarna som inte går ihop så det inte är någon skada på dem eller att något fastnat inuti rören. Om de inte verkar skadade eller att något är i vägen kan ni pröva att montera på två fjädrar på var sin sida om skarvarna i ramen och trycka till på de skarvarna som inte glidit ihop helt.
Ja, det bästa är att montera ner hela studsmattan. Vill man kan man lämna ramverket kvar men samtliga mjuka delar måste plockas ner och förvaras inomhus (kallförråd går bra men rumstemperatur är att föredra).
Det bästa är att gräva ur lite grann i gräsmattan så ytan blir jämn. Om den totala höjdskillnaden är mindre än 20 cm brukar det går bra att bara göra ett fack i marken för benen står högst upp i backen. Om höjdskillnaden är mer än 20 cm så behöver man göra ett hål i mitten under studsmattan för att inte ”bottna” mot marken.
Man kan även palla upp med träplankor el. dyl. för mindre nivåskillnader men då behöver man fästa plankorna i botten på rambenen så studsmattan inte glider av plankorna.
Man behöver vara lite försiktig med robotgräsklippare runt studsmattan. Benen på de flesta modeller är bockade så att de reser sig på mittpartiet och risken blir att robotgräsklippare åker upp på benet och skär sönder sina blad. Vår rekommendation är att man bygger en ram runt botten på benet på studsmattan så att denna risk elimineras.
Vid kraftiga vindar kan en studsmatta blåsa iväg. Det är stort vindfång i en studsmatta med skyddsnät. Det hjälper lite grann med ett förankringskit men det bästa är att gjuta ner en betongsugga i marken och fästa med en kätting i ramen. Vid extremt kraftig vind måste studsmattan demonteras, åtminstone duk och skyddsnät.
Nej, det går att göra själv men vi rekommenderar starkt att man är två vid montering.
Vi rekommenderar en halv meter fritt runt skyddsnätet, d.v.s. man bör ha en yta fri från plank, grenar, väggar etc på c:a en meter större än diametern på själva studsmattan. Har ni en studsmatta utan skyddsnät så rekommenderas två meters fri yta runt hela. Helst bör ytan vara plan, men det går att använda lutande mark om man är beredd att palla under och/eller gräva ur för studsmattans ben.
Frågor gällande användningen av en studsmatta, såsom ålder, tips på trick med mera.
Alla kan hoppa studsmatta och vill man lära sig mer trick att göra på mattan eller mer om hur man hoppar säkert så finns vår hoppskola eller Flight academy på Bounce.
Vi rekommenderar alltid att vända sig till svenska gymnastikförbundet för att lära sig avancerade trick. Vår hoppskola eller Bounce Flight Academy fungerar en bit på vägen men det bästa är alltid att använda sig av de riktiga proffsen för de mest avancerade tricken.
Vi har den bästa studsen på studsmattor för privat bruk. Den svenska mästaren Jonas Nordfors kommer en bit över två meter (avstånd mellan fötter och duk med sträckta ben) på en av våra Orbitmodeller.
Vill man komma markant högre än så måste man titta på tävlingstrampoliner och då kan man komma uppemot 4-5 meter.
Vi rekommenderar att man helst är 6 år innan man börjar hoppa. Det går att hoppa studsmatta innan dess men då ska man vara tillsammans med en vuxen på studsmattan. Den vuxna ska absolut inte hoppa utan endast som mest gunga försiktigt på studsmattan.
Den vuxna måste även sätta begränsningar på barnets hoppning så det inte blir för starka krafter. Det här gäller oavsett vilket fabrikat eller kvalitet man har på studsmattan.
Våra studsmattor är de säkraste som finns på marknaden.
Som vid alla former av sport och aktivitet med barn så förkommer skador men det är inte mer skador per utövare vid studsmattehoppning än någon annan sport.
Det är jättenyttigt att hoppa studsmatta! Först och främst genom att det aktiverar barn och ungdomar så att de kommer igång att röra på sig.
Dessutom ger det en bra träning av muskler, balans och koordination. Vi har diskuterat trampolinhoppning med många läkare; allas åsikt är att studsmattan är klart positiv för folkhälsan, och att fördelarna klart överväger risken för skador.
Vår rekommendation är en hoppare, speciellt för ovana hoppare. Två hoppare åt gången är acceptabelt om hopparna har erfarenhet och om de är ungefär lika tunga. Fler än två avråder vi bestämt från, av säkerhetsskäl.
Nedan har vi samlat lösningar på de vanligaste problem människor upplever kring studsmattor och deras användning. Om du inte hittar lösningen på just ditt problem är du alltid välkommen att kontakta oss.
Studsen kan vara hård av två olika skäl:
Om fjädrarna är små har de kort arbetsområde och kan aldrig ge bra studs. Alla de billigaste studsmattorna har sådana fjädrar. Den typen av hård studs kan man bara lösa genom ett av våra uppgraderingskit.
Inspänningen av fjädrarna kan vara för hård, och då kan trampolinen kännas hård att hoppa på även om den har fullvärdiga fjädrar. En helt ny studsmatta kan vara ganska hårt spänd med avsikten att den ska bli lagom när den är ”inhoppad”. Detta brukar ta ungefär en månad.
Om du tycker att trampolinen är alltför hård går det att justera. Som tillbehör finns extra krokar att sätta mellan matta och fjädrar, så att fjädrarnas inspänning minskar något och studsen blir mjukare. De passar till alla studsmattor och ni kan köpa dem här.
Efter att studsmattan har använts en längre tid minskar fjädrarnas inspänning, mer eller mindre. Om fjäderspänningen är för låg blir studsen sämre på ett säreget sätt: När man landar på mattan känns den först mjuk, men när man kommit ned en bit blir det ganska tvärt stopp, och man får ingen bra kraft tillbaka uppåt.
Delvis brukar detta orsakas av att fjädrarna töjts ut, och delvis beror det på att ramskarvarna ”sätter sig” så studsmattans diameter minskar med någon centimeter, och mattan sträcks ut lite.
Det finns två sätt att lösa detta:
Sätt in en passbit i skarven mellan ramdelarna så att ramen förstoras några cm. Detta är billig åtgärd och den fungerar bra om det är en liten justering som ska göras. Sådana passbitar har vi till de flesta av våra trampolinmodeller, och de kan användas till vissa andra studsmattor också.
Byt de fjädrar som är uttöjda. Det behöver man göra om fjädrarna är mycket uttöjda eller slaka, då räcker det inte med passbit. I en del fall behövs både passbit och nya fjädrar.
Med tiden blir en del av fjädrarna uttöjda. Om många tunga personer hoppar samtidigt är det stor risk för sådant. Det kan dock även inträffa vid normal hoppning, om man landar nära kanten så att enstaka fjädrar belastas hårt. Om fjädern är synligt utdragen eller känns slak när man böjer den, bör den bytas.
Vi har fjädrar till alla våra trampolinmodeller, och de passar till vissa andra studsmattor också. Vi erbjuder även ett uppgraderingskit för de vanligaste studsmattorna av storlek 3,6 m och 4,0 m.
Kontakta oss för mer info och beställning.
Andra studsmattor än våra har ofta kantskydd av låg kvalitet, i synnerhet ytmaterialet som brukar falla sönder efter ett par år. Då är det dags att köpa ett nytt kantskydd. De bästa och mest prisvärda kantskydden i marknaden finns hos oss på Trampolinspecialisten. Våra runda kantskydd passar till de flesta runda trampoliner i motsvarande storlek. Värt att tänka på är att kantskydd som anges vara 4,0 meter är i regel 396 centimeter, 3,6 m är i regel 366 cm osv.
På kantskydd av hög kvalitet kan det undantagsvis också förekomma skador. Om en söm i galonmaterialet börjar släppa kan det repareras, men det fordrar en speciell kraftig symaskin. Vänd dig till en lokal sadelmakare, eller segelmakare.
Små brännhål (upp till 5 mm) efter cigarettglöd eller gnistor behöver ofta inte lagas. Om materialet har smält i kanterna på hålet kan det hålla bra utan lagning.
Andra hål i mattan bör lagas, för att inte riskera att det utvidgas. Hål upp till ca 5-8 cm storlek kan vanligen lagas. Hos oss kan du köpa en lagningssats bestående av tråd och en bit duk att förstärka på undersidan. Det går att sy för hand, eller med en kraftig symaskin.
Efter mångårigt slitage kan det förekomma att något av de insydda fjäderfästena (V-ringarna) kan lossna. Om de har börjat lossna rekommenderar vi att ni byter ut hela duken.
Vid större skador på mattan är det bättre att köpa en ny. Trampolinspecialisten har reservmattor till alla egna modeller, och till vissa andra, t.ex Jumpking. Kontakta oss för mer information.
Trampolinspecialisten lagerför ramdelar till alla egna trampolinmodeller, och till de flesta av tidigare utgångna modeller. Men de passar i de flesta fall inte till andra studsmattor, så när det gäller ramdelar kan vi tyvärr inte hjälpa dem som köpt andra studsmattor hos andra återförsäljare.
Vid beställning ska du ange typ av studsmatta. Det underlättar om ni har originalkvittot till hands.
Det kan förekomma några olika typer av missljud när man hoppar på trampolinen:
Gnissel eller ”gnek” vid hoppning kan förekomma. Det kommer i de flesta fall från de horisontella ramskarvarna. Prova att stryka lite smörjfett i skarvarna när studsmattan monteras nästa gång. Smörj även krokarna på fjädrarna så att alla punkter där metall möter metall får lite smörjmedel på sig.
Ljud från kantskydden, de kan i vissa fall slå mot mattan vid hoppning.
Om det finns spännrep i skyddets ytterkant bör det spännas hårt, det håller då kvar kantskyddet horisontellt så att det inte faller ned på mattan.