Trampolinhoppning är ett fantastiskt roligt sätt att aktivera sig och motionera, och har en väldigt positiv effekt på hälsa och välmående.
Dock innebär all idrott och fysisk aktivitet risk för skador, och trampolinhoppning är inget undantag. Det har inträffat en del personskador och de har ökat i takt med antalet studsmattor i Sverige. Trampolinhoppning är ändå förhållandevis säkert, och jämfört med många andra vanliga sporter är skadefrekvensen lägre.
För mer information om detta och hur vi jobbar kring säkerhet kan du klicka på knapparna nedan.
Det är viktigt att ha ett gott säkerhetstänkande kring studsmattor, precis som i många andra mer ”mogna” sporter. Som exempel, de flesta föräldrar skulle aldrig tänka sig att släppa iväg barnet med sina första slalomskidor högst i stora backen, utan det är självklart att först träna i barnbacken under övervakning, iförd hjälm och annan säkerhetsutrustning. I trampolinhoppning ska det vara lika självklart att tänka på samma sätt!
Vi på Trampolinspecialisten jobbar hårt för att öka säkerheten i trampolinhoppning, både i utformningen av studsmattor och i att aktivt informera om säker hoppning.
Nedan har vi listat de viktigaste sakerna att tänka på när man hoppar på en studsmatta:
En hel del kan göras för bättre säkerhet när man väljer studsmatta och tillbehör (se även köpguiden):
Studsmattans kantskydd ska hindra att man gör sig illa på ram och fjädrar om man råkar landa där. Ett bra kantskydd ska vara av material som ger bra stötdämpning, och ha bra fastsättning så att det verkligen sitter exakt där det ska även när man hoppar och det blåser. Alla trampoliner har kantskydd, men de flesta billiga studsmattor har fullständigt undermåliga sådana.
Studsmattans storlek bidrar till säkerheten, genom att man får större marginal för snedhopp utan att riskera att landa på kanten.
En tung, kraftig ram är säkrare än de lätta ramarna av tunnväggigt stål. De lätta ramarna är acceptabla för barn, men tveksamma för äldre tonåringar och vuxna.
Skyddsnät är ett tillbehör som kan sättas runt studsmattan och gör att det inte går att falla av trampolinen. Alla studsmattor måste säljas med skyddsnät. Vi rekommenderar att använda skyddsnät för att minimera olycksrisken, speciellt för små barn. Har man en äldre trampolin utan tillhörande skyddsnät rekommenderar vi att man köper ett.
Uppställning av studsmattan ska göras säkert. Lämpligt underlag är t.ex gräsmatta. Inga staket, stenar, trädgårdsmöbler eller dylikt bör finnas inom c:a 0,5 meter, eftersom skyddsnät ofta kan bukta ut några decimeter när en hoppare fångas av detta.