Nedan hittar du en fördjupad beskrivning av vad man bör tänka på inför sitt köp av studsmatta. Klicka på knapparna nedan för att visa motsvarande information.
Köpguiden i sin helhet kan även laddas ner som PDF-dokument.
Trampoliner av olika fabrikat och modeller säljs numera av ett stort antal återförsäljare över hela Sverige. (redan för några år sedan fanns över 30 olika modeller att välja på, och fler har tillkommit sen dess). Det är stor skillnad på de studsmattor som bjuds ut på marknaden, från enkla leksaker med tveksam funktion och hållbarhet för omkring 2 500 kr, till kvalitetstrampoliner med högvärdig funktion till ett väsentligt högre pris.
Kan det verkligen vara motiverat att köpa en dyrare studsmatta för 6 000 kr eller mer? Om man tror att trampolinintresset är snabbt övergående kan det vara logiskt att minimera utgiften för köpet. Enligt vår erfarenhet är det dock sällan så, och när man inser att det blir ett mångårigt intresse bör man i stället se på funktion och årskostnad.
Viktigast är funktionen: De billigaste studsmattorna är lämpliga för (små) barn att leka och skutta på, men de duger inte för någon mer kvalificerad hoppning. De kan dessutom vara direkt olämpliga för ungdomar och vuxna att hoppa på eftersom skydden som erbjuds oftast inte håller för påfrestningen. En högklassig studsmatta ger en helt annan hoppupplevelse, är betydligt roligare för alla att hoppa på, ger möjlighet till mer kvalificerad hoppning för äldre barn, ungdomar och vuxna, och är bättre utformad ur säkerhetssynpunkt.
Kostnad: En högklassig familjetrampolin med skyddsnät kostar omkring 7 000 – 12 000 kr, men den håller och kommer att användas länge, i 5-10 år eller mer. För de billigaste trampolinerna bör man nog inte räkna med mer än kanske 2 års användning. Det betyder att årskostnaden för värdeminskning och ränta är ungefär densamma, c:a 1 000 kr per år. Detta anser vi inte är någon hög kostnad, med tanke på hur mycket glädje en bra studsmatta ger. Dessutom kan man ofta få ganska bra andrahandsvärde för de mer kända märkena av trampoliner.
Med ett så brett utbud av olika studsmattor och skyddsnät – samt ett så stort antal egenskaper att ta hänsyn till – kan valmöjligheterna snabbt bli överväldigande. Hur ska man då gå tillväga för att välja?
Vi ser tre typiska inställningar till frågan:
Alternativ 1: Barnen önskar en studsmatta, men du tror att det blir ett övergående intresse. Ditt logiska val blir att köpa en billig trampolin i närmaste lågprisvaruhus. En sådan studsmatta brukar bli en mycket uppskattad leksak, för en tid. Men barnen blir snabbt duktiga hoppare, och inser då att deras studsmatta inte alls har lika bra studs som grannens. Och kanske börjar den enkla kvaliteten att ge sig tillkänna i form av trasigt kantskydd eller annat. Så det finns en viss risk att en sådan trampolin snart står bland andra övergivna leksaker i garaget, och barnen flockas i stället kring de bättre studsmattorna i grannskapet.
Alternativ 2: Du tror att trampolinintresset är uthålligt med rätt studsmatta, och ser att det är stora skillnader mellan olika modeller. Du vill köpa en bra studsmatta utan att betala mer än nödvändigt, och vill skaffa ordentlig kunskap för att kunna göra rätt val. Vi rekommenderar att du fortsätter att läsa denna köpguide. Tag reda på fakta om de studsmattor du överväger. Fråga vänner och grannar som har olika typer av trampoliner, och lär av deras erfarenheter av funktion och hållbarhet. Och framför allt, prova de studsmattor som du överväger. Ta gärna vår jämförelse till hjälp, där du snabbt kan se fakta för våra olika modeller.
Alternativ 3: Du vill köpa en bra trampolin, men har inte tid eller intresse för ett otal tekniska detaljer. Vi föreslår att du frågar oss på Trampolinspecialisten, och litar på vår kunskap och objektivitet. Vi har egentligen redan gjort mycket av urvalet åt dig, eftersom vi i mer än tjugo år sålt studsmattor från flera av världens ledande tillverkare, provat trampoliner från många ytterligare, utvärderat funktion och alla tekniska detaljer, och efterhand valt de trampoliner vi anser är bäst i respektive prisklass. För att se vilken av våra studsmattor som passar just din familj bäst kan du titta på sidan med våra studsmattor.
De viktigaste egenskaperna att utvärdera inför ditt val av studsmatta är:
Hoppegenskaper: De flesta hoppare föredrar en ”lång” studs med spänst i, som de bättre trampolinerna har. Vissa studsmattor har kort och stum studs – de är därför inte alls lika uppskattade och dessutom belastar de kroppen betydligt hårdare. Studsen kan också vara mer eller mindre mjuk, och det är individuellt vad man tycker bäst om där.
Säkerhet: Studsmattan ska vara utformad för att minska risken att göra sig illa om man landar fel. I första hand gäller det att ha ett bra kantskydd. Det är också en fördel om trampolinen har stor yta för att minska risken att landa på kanten. Studsmattan måste säljas med skyddsnät enligt standarden EN71-14.
Hållbarhet: Trampolinhoppning ledsnar man inte på, och studsmattan kommer att användas flitigt under många år och utsättas för stort slitage. Så du bör välja en studsmatta där alla delar är gjorda så att de klarar det. Givetvis ska den också klara utomhusklimat med sol, regn och snö.
Vanligast bland familjetrampoliner är runda studsmattor med diameter 4 – 4,3 meter (13 eller 14 fot). Denna typ och storlek är vår grundrekommendation för allround-bruk, både för nybörjare och erfarna hoppare.
Större trampoliner finns. De är överlägset bäst för lekar på studsmattan, och större avstånd till kanten ökar säkerheten. Men de kan vara något ”tunghoppade” om en ensam hoppare med låg vikt vill hoppa högt.
Mindre trampoliner ned till 3,6 meter (12 fot) väljes med fördel om man inte har plats för en studsmatta på 4 meter eller mer. De fungerar bra för en ensam hoppare, och kan ha goda hoppegenskaper om de är rätt utformade. De har däremot begränsat utrymme för lekar, och man ska definitivt inte vara fler än en person på en studsmatta av denna storlek.
En högklassig fullstor rektangulär eller oval trampolin är det bästa valet för den avancerade hopparen, eftersom den kan ha mycket bra studs (om den är gjord för det) och har bäst form för volter och annan avancerad hoppning.
Enkelt sett går det att dela upp studsmattan i fem delar. Ram, fjädrar och duk kan du läsa mer om nedan. Kantskydd och skyddsnät behandlas i separata avsnitt.
Ram: En bättre trampolin har kraftigare och betydligt tyngre ram, gärna upp emot 3 mm, jämfört med ca 1,5 mm för en enklare variant. En så tjock ram håller även med kraftig överbelastning, och ger dessutom bättre stabilitet, bättre studs, mer säkerhet och ”kvalitetskänsla”. Tag reda på studsmattans totala vikt – ju tyngre desto bättre. Ramarna är oftast behandlade på något sätt för att stå emot slitningar, rost etc. Samtliga våra ramar är varmgalvaniserade vilket ger ett garanterat, långsiktigt rostskydd.
Fjädrar: Det är stor skillnad på studsen mellan olika studsmattor, och till stor del beror detta på fjädrarna. Det är många egenskaper hos fjädern som inverkar. Dess diameter, längd, material, antal fjädrar samt inspänning i duken; allt spelar roll. Enklare studsmattor har små, hårda fjädrar vilket ger en stum studs. Diametern på fjädrarna hos en sådan studsmatta kan ligga runt 25 x 150 mm. En ”bra” fjäder bör ha 30 x 230 mm. Du kommer en god bit på rätt väg genom att välja en studsmatta med tillräckligt stora fjädrar. Men fjäderdimensionen säger inte allt om studsen och den optimala studsen är inte densamma för alla personer. Vi rekommenderar därför att provhoppa studsmattan innan köpet och gärna jämföra med andra modeller. Sedan är det lättare att välja den studsmatta som passar dig bäst.
Hållfastheten hos fjädrarna brukar inte vara något stort problem, och det är inte någon stor skillnad mellan olika trampolinmodeller. Det förekommer att fjädrar töjs ut och behöver bytas, men det beror vanligen på överbelastning av studsmattan med många personer eller annan felaktig belastning. Alla trampolinfjädrar är galvaniserade och rost är sällan något problem.
Duk: Alla mattor till studsmattor för familjebruk är gjorda av polypropylenväv, som är ett mycket hållfast och åldringsbeständigt material. De få skador som inträffar på mattor beror inte på materialet utan mest på bränn- eller skärskador.
Det finns två kvaliteter: en slät (kalandrerad) kallad Permatron, tillverkad i USA. Den släta ytan är skonsam mot nakna armar och ben, och därför används denna kvalitet i alla kvalitetstrampoliner och en del av de billiga. De allra billigaste studsmattorna har däremot en enklare typ av väv med grov yta som är mer aggressiv mot hud och kläder.
En svag punkt för mattans hållfasthet kan vara kantsömmarna som håller fjäderfästena. De utsätts för stora påfrestningar, och det är inte alldeles ovanligt att sömmarna börjar gå upp efter några års användning. Kontrollera hur många kantsömmar mattan har, det bör vara minst sex. Och bedöm hur välgjort syarbetet är.
Tävlingstrampoliner har en helt annan typ av matta, ”string-bed”, som är en mycket gles väv av nylonband. Den har lägre luftmotstånd och gör det möjligt att hoppa betydligt högre. Men den är dyr och har en del andra nackdelar, och används därför inte för vanliga familjetrampoliner.
Det är stor skillnad på kantskydd mellan olika studsmattor, både vad gäller funktion och hållbarhet. Ett riktigt bra kantskydd är dyrt att tillverka och frakta, vilket kan förklara att kantskyddet är den svagaste komponenten i många trampoliner. Därför bör du vara speciellt uppmärksam på kantskyddet när du väljer studsmatta. Kantskyddet ska givetvis täcka ram, fjädrar och fjäderfästen helt, det ska hålla sig på rätt plats så att det inte finns någon möjlighet att landa på en oskyddad ram, och det ska vara en bra stötdämpare.
Bäst av vanliga material är styv EPE (expanderad polyeten eller ethafoam) eller EVA, minst 25 mm tjockt. Det har en mycket bra stötabsorption, och det gör kantskyddet styvt så att det lättare håller sig på rätt plats.
Vissa billiga kantskydd har i stället polyuretanskum, som är alldeles för mjukt för att ge skydd och som dessutom absorberar regnvatten. Andra har flera skikt av tunn polyetenskum, vilket inte heller ger fullgott skydd. Och båda dessa billiga varianter ger ett sladdrigt kantskydd som är svårt att hålla på rätt plats när man hoppar eller när det blåser.
För att kunna stå ute i varierande väderlek under många år måste kanstkyddet vara mycket slitstarkt, både mot påfrestning orsakad av användning och väderrelaterade faktorer. I synnerhet behöver kantskyddet vara tåligt mot solljus (UV) och regn.
Många billigare studsmattor har material som börjar gå sönder redan efter något år. Kontrollera därför innan ditt köp att både material och stoppning i kantskyddet håller tillräcklig kvalitet.
Kvaliteten på sömnadsarbetet är givetvis viktig. Bedöm hur välgjort det är.
Infästningen av kantskyddet mot ramen kan vara en svag punkt, som lätt går sönder på vissa modeller. Knytband ger en stum infästning, som ofta leder till att bandet rycks av eller skyddet rycks sönder där bandet är infäst. Mjuka elastiska resårband håller bättre, men håller inte kantskyddet tillräckligt fixerat.
Bästa design anser vi är med kraftiga elastiska stroppar som fixerar skyddet bra men ändå är något flexibelt. Allra bäst är om det dessutom finns ett rep runt kantskyddet för att spänna skyddet runt om ramen.
Studsmattor får inte säljas utan skyddsnät. Vissa mindre seriösa aktörer säljer fortfarande studsmattor utan tillhörande skyddsnät. Kontrollera därför att ett skyddsnät följer med vid ditt köp av studsmatta.
Nätets placering: Den kanske mest iögonfallande skillnaden mellan olika skyddsnät är själva nätets placering. Vissa nät löper längs ramen, och vissa löper längs kanten på duken. Ur både säkerhets- och hållbarhetssynpunkt är den förstnämnda oftast att föredra. Om skyddsnätet fästs i duken kommer det att belastas vid varje studs. Detta innebär att skyddsnätet antingen kommer att slitas hårt vilket riskerar nätets infästning i duken, eller så kommer nätet att ha hög elasticitet vilket gör att skyddet som erbjuds vid snedhopp minskar rejält.
Vi får ofta frågan om nät som fästs i duken minskar risken att fötter hamnar under kantskyddet. Denna typ av skyddsnät ger dock tyvärr motsatt effekt, då dessa nät fästs med stroppar med c:a 30 cm mellanrum. Dessa stroppar har en tendens att lyfta kantskyddet, vilket ökar risken att en fot fastnar mellan stropparna som fäster nätet.
Nätets öppning: Även här finns flera olika varianter. De bästa skyddsnäten har någon form av automatisk förslutning (eller sluss) vid ingången. Eftersom barn i sin iver ofta glömmer att stänga nätet efter sig är detta oftast att föredra ur säkerhetssynpunkt.
Stolpar: Stolparna till skyddsnätet bör vara så kraftiga som möjligt, helst 38 mm diameter, i och med att en hoppare kan fara mot nätet med avsevärd kraft. Naturligtvis är det även viktigt med bra, kraftiga beslag som fäster stolparna mot ramverket.
Nätets infästning: Nätet brukar antingen hängas upp med stroppar eller så har nätet hylsor som löper längs med hela längden på nätstolpen. De som löper längs med hela stolpen brukar i regel hålla bättre då de sprider belastningen bättre.
Studsmattor är generellt hållbara. Men det är ändå inte ovanligt att någon del kan behöva bytas ut. Kontrollera därför att återförsäljaren har reservdelar och kommer att ha i flera år framåt.
Om återförsäljaren varit aktiv i branschen under lång tid, med en historia av god service är detta förstås fördelaktigt.
Vi håller naturligtvis själva med reservdelar till våra studsmattor och försöker även tillhandahålla reservdelar till äldre utgångna modeller flera år efter att de fasats ut.